Pian adventin valjettua lähdimme nousemaan täältä hopeanhohtoisilta rannoilta pohjoisen vuoristoseudulle, Guimarãesin kaupunkiin. Sen arvokkuus pääsee täyteen loistoonsa juuri jouluisessa juhla-asussa!
Euroopan kulttuuripääkaupunki se oli vuonna 2012, ja historiallisesti merkittävä keskusta lisättiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuosituhannen alussa: Luettelo
Nimityksen cidade berço ('kehtokaupunki') Guimarães on saanut siksi, että siellä näki päivänvalon kreivi Afonso Henriques. Hän julisti vuonna 1128 maan itsenäiseksi ja itsensä sen ensimmäiseksi kuninkaaksi.
Torre da Alfândega on puolustusmuurien parhaiten säilyneitä osia. Kunniapaikalla säihkyy kuuluisa lause: "Portugali syntyi täällä." |
Kuningas asui Castelo de Guimarãesissa. Tätä valtavaa keskiaikaista linnaa restauroidaan koko ajan lisää, ja sisätiloista löytyy pieni museo, missä kerrotaan Alfonso I:n elämästä ja Portugalin perustamisen vaiheista.
Toki turistikin voi asustella melko majesteettisesti vaikkapa tässä kuulun Oliveiran aukion neljän tähden majapaikassa! Sen parveketta koristaa kiiltäväpaperinen lahjapakettirivistö, joka on kopioitu myös kuvan alalaitaan.
Linkistä avautuu Hotel Oliveiran ja Hool Restauranten esittelyvideo. Siinä vilahtelee vähän myös kaunista ympäristöä: Video
Keskiaikainen kaupunkikokonaisuus on poikkeuksellisen ehyt, ja puukoristeiset kivitalot edustavat harvinaista rakennustyyliä. Lisää kuvia löytyy täältä: Talot
Linnan mailla kohoaa Paço dos Duques de Bragança, herttuoiden palatsi 1400-luvulta. Kattokruunujen välkkeessä kelpaa ihailla arkkitehtonisia yksityiskohtia, aseita, pöytäesineitä, massiivisia huonekaluja, värikkäitä mattoja ja gobeliineja sekä upeaa maalaustaidetta menneiltä ajoilta.
Taivaallista kajoa palatsin kappelin lasimaalausikkunoissa. |
Vuonna 1928 perustettu Museu Alberto Sampaio sijaitsee muinaisessa luostarirakennuksessa, jonne koottu aarteisto on peräisin lähiseudun kappeleista, kirkoista ja luostareista. Sisäänkäynnillä kimaltelevat klassiset kaakelit.
Saleista löytyy kallisarvoista hopeaesineistöä, maalauksia, veistoksia, tekstiilejä, keramiikkaa... ja eräästä vitriinistä tämä kimmeltävä Urna para o Santíssimo, ehtoollisseremonioihin kuuluva kulta-arkku.
Sampaion englanninkielisellä sivustolla kerrotaan itsensä Saramagon lausuneen: “Let the traveller put on record that this is one of the most beautiful museums he knows.” (Nobel-palkittu José Saramago [1922–2010] oli Portugalin tunnetuin nykykirjailija.) Museo
Vanhalla suuraukiolla kohoaa kansallinen monumentti Igreja de Nossa Senhora da Oliveira. Entinen benediktiiniluostari 900-luvulta muutettiin kirkoksi vuonna 1139.
Ylevä urkumusiikki virisi astuttuamme tähän loisteliaaseen temppeliin.
Vuonna 1785 valmistunut Igreja de Nossa Senhora da Consolação e Santos Passos on puolestaan yksi Portugalin mykistävimmistä barokkikirkoista. Tornit kurottavat yli vuorenhuipun, ja edustan pitkä muotopuutarha jatkaa linjaa kuin luoden iankaikkisuuden metaforan. Kirkko on erityisen maaginen juuri joulun tienoilla, kun kaikkea sen kauneutta kuorruttavat tuhannet tuikut.
Jylhä romaanis-goottilainen Muralha de Guimarães yövalaistuksessa.
Muuri johdatti meidät tunnelmalliseen illallisravintolaan. Salin keskellä loimusi oikea takkatuli ja valkoisten liinojen peittämillä pöydillä paloivat elävät kynttilät. Koska kaupunki on maailmankuulu nähtävyys, vieraille on tarjolla runsaasti ruokapaikkoja. Hienoimpien joukosta nostan esiin uusimmassa Michelin-tähtioppaassa mainitun restauranten nimeltä 34. Tämä linkki tarjoaa kiinnostuneille valaisevan kattauksen: Ravintola
Tuoreita antimia raffialampuin somistetussa vinhos e vegetais -puodissa. |
Talot, aukiot, torit, esiintymislavat... kaikki säteilevillä ketjuilla kantattuja!
Sadunhohtoinen portti johdattelee kulkijat kohti katettua joulutoria!
Mercado Natalin suojissa olikin lämmintä siemailla makeaa hehkuviiniä savipikareista ja tutustua perinnetuotteisiin. Tuliaisten ehdotonta aatelia nuo Serra de Estrela -vuoriston suloisen pehmeät ja superlämpöiset chinelot! Konjakinväriset, natural boho -tyyliset tossut ovat aitoa lampaannahkaa ja -villaa ja tapaavat talvisin halata täällä vähän jokaisen jalkaa.
Minulla on monet "Tähtivuoren tossut" jo ennestään, nyt myös varrellisena versiona!
Joulutähdistä kirkkain kohdevalaisi hotellimme ikkunaan koko vanhankaupungin! Keskellä komeilee tuttu Castelo de Guimarães, vasemmalla erottuu kolmiosainen Basílica de São Pedro... |
... jonka kellotorni kuultaa tässä mystisesti tuoden tervehdyksen 1700-luvulta, samalla kun sen edessä sädehtii vuoden 2023 pääkuusi. Valoisaa joulua!
*
Fotot by & – eli yhdessä otimme ja editoimme. Klikkaamalla saat ne kookkaammiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti